Celozrnná vánočka s tvarohem

Vánočka už několik let peču doma. Mám jeden ověřený recept, který používám i na mazanec nebo jidášky. Tady je :-)
Suroviny :
- 350 g celozrnné špaldové mouky
- 200 g hladké špaldové mouky
- 2 sáčky sušeného droždí (30 g čerstvého droždí)
- 250 g polotučného tvarohu
- 150 g másla
- 2 ks vajec + 1 ks na potření
- 100 g třtinového/kokosového cukru
- Vanilka/vanilkové aroma
- 100 ml mléka
- 1 ks pomeranč
- Mandle, rozinky, ...
Postup:
Díky sušenému droždí není potřeba dělat kvásek. Pokud použijete klasické droždí, rozdrobte ho do vlahého mléka a přidejte cca 1 lžíci cukru. Pokud použijete sušené droždí, začněte rovnou tím, že máslo vyšlehejte s vejci a cukrem, přidejte nastrouhanou kůru z pomeranče, šťávu z 1/2 pomeranče, tvaroh, vanilkové aroma (1 čl), rozinky nebo mandle. Vše spojte a přidejte prosetou mouku a sušené droždí (případně hotový kvásek). Vypracujte těsto - podle potřeby přidejte mouku. Nechte minimálně hodinu kynout na teplém místě. Vánočku odjakživa motám podle @e_eva, která má na svém blogu i IG jednoduchý návod. Nechte opět kynout cca 30 minut a předehřejte si troubu na 160°. Potřete rozšlehaným vajíčkem a ozdobte mandlemi. Pečte cca 40 minut. Ale znáte to, každá trouba peče jinak - kontrolujte.