Celozrnné plněné šátečky
Já prostě miluju jednoduché recepty! A i když to při pohledu na šátečky nevypadá moc reálně, je to tak. V těstu není žádný přidaný cukr a skládá se ze tří základních surovin. Nápň zvolte podle oblibenosti - maková, jablečná, oříšková, tvaroh, povidla..? Všechno funguje PERFEKTNĚ! Tak jdeme na něj, ne?
Suroviny:
Těsto:
- 250 g tučného/polotučného tvarohu
- 250 g čerstvého másla
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g hladké špaldové mouky
- Citronová kůra, vanilkové aroma (nemusí být)
Postup:
Máslo a tvaroh je ideální mít v pokojové teplotě. Vše dejte společně do mísy a rukou vypracujte těsto - má tendence se lepit, mouku přidejte podle potřeby. Vyválejte z poloviny těsta pravidelný plát do tvaru čtverce, vysoký cca 0,5 cm, vykrájejte čtverečky - záleží na tom, jak je chcete mít velké. Naplňte je, ohněte rohy - těsto nemá tendenci se v troubě ,,rozevírat" :-) Potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte na 180° 15 -25 minut podle velikosti šátečků. Po vyndání z trouby je můžete, ale nemusíte, lehce potřít rozehřátým máslem.
Maková náplň:
Na celé těsto vystačí náplň z 250 g mletého máku. Pokud budete chtít dělat více příchutí, uberte.
- 250 g mletého máku
- 400 ml mléka
- Sladidlo (nemusí být)
- Citronová kůra
- Perníkové koření, skořice
Postup:
Mák dejte do hrnce a podlijte mlékem - nedávejte všechno - a nechte provařit - musíte míchat a postupně přilévat mléko - aby byla konzistence dostatečně hutná a nebylo potřeba zbytečně zahušťovat. Směs má tendenci se přichytávat na dno hrnce - vařte na mírném plameni a promíchávejte. Na závěr přidejte koření, citronovou kůru a sladidlo a spojte.
Jablečná náplň:
- Jablka
- Skořice
- Ořechy
- ...
Postup:
Náplň, kterou používáte do štrůdlu :-) Nastrouhejte jablka, ochuťtě, můete přidat ořechy a je to.