Halibut s ořechovou krustou a bramborový salát s bílými fazolkami
Tento recept jsem vytvořila pro časopis Dieta jeho vánoční číslo pro Prosinec 2019.
Kapr smažený v trojobalu a bramborový salát je klasika mnoha českých domácností. Tento recept vám dokáže, že si zdravá úprava tradičního vánočního jídla může chutnat velmi podobně, ne-li lépe. Navíc je méně kalorická, snadnější při trávení a dodá tělu potřebné živiny.
Halibut s ořechovou krustou
4 porce:
- 800 g filetů z halibuta
- Mořská sůl
- 80 g mletých mandlí
- 80 g mletých vlašských ořechů
- 80 g panko strouhanky
- Bylinky (čerstvá/sušená hladkolistá peržel)
- ½ citronu
- 4 polévkové lžíce zakysané smetany
- 3 čajové lžičky polotučné hořčice
- 3 polévkové lžíce ghí/másla
Zapněte troubu na 180° a pusťte se do přípravy krusty. Smíchejte všechny sypké suroviny. Bylinky posekejte nadrobno, a v misce smíchejte spolu se zakysanou smetanou, hořčicí, povoleným ghí a nastrouhanou kůrou z ½ důkladně očištěného citronu. Vmíchejte sypké suroviny. Vznikne vám slaná drobenka, kterou rovnoměrně rozvrstvěte na připravené a osolené filety ryby. Tu před tím připravte na pečící papír do zapékací misky. Pečte 20-25 minut.
Bramborový salát s bílými fazolkami
4 porce:
- 4 ks (cca 250 g) středních salátových brambor
- 100 g bílých fazolí
- 2 ks vajec
- 200 g květáku
- 100 g mrkve
- 100 g celeru
- 50 g petržele
- 1 červená cibule
- 150 g 12% zakysané smetany
- 50 g plnotučné hořčice
- ½ citronu
- Mořská sůl
- Pepř
- Hladkolistá petržel
Bílé fazole namočte na 10 - 12 hodin, propláchněte a vařte podle návodu. Brambory uvařte ve slupce v jemně osolené vodě cca 30 minut do změknutí. Zeleninu očistěte, nakrájejte na podobně velké kousky, květák ponechte na větší růžičky. Připravte v páře. Vejce uvařte natvrdo. Všechny suroviny nechte vychladnout, nakrájejte spolu s červenou cibulí na menší kostky, opatrně promíchejte. Připravte si směs, kterou vše propojíte, ze zakysané smetany, hořčice, citronové šťávy, soli a pepři dle chuti. Spojte se všemi surovinami, na závěr posypejte nadrobno nakrájenou petrželí a dejte do lednice odležet.