Halibut s ořechovou krustou a bramborový salát s bílými fazolkami

12.12.2019

Tento recept jsem vytvořila pro časopis Dieta jeho vánoční číslo pro Prosinec 2019. 

Kapr smažený v trojobalu a bramborový salát je klasika mnoha českých domácností. Tento recept vám dokáže, že si zdravá úprava tradičního vánočního jídla může chutnat velmi podobně, ne-li lépe. Navíc je méně kalorická, snadnější při trávení a dodá tělu potřebné živiny.

Halibut s ořechovou krustou

4 porce:

  • 800 g filetů z halibuta
  • Mořská sůl
  • 80 g mletých mandlí
  • 80 g mletých vlašských ořechů
  • 80 g panko strouhanky
  • Bylinky (čerstvá/sušená hladkolistá peržel)
  • ½ citronu
  • 4 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 3 čajové lžičky polotučné hořčice
  • 3 polévkové lžíce ghí/másla

Zapněte troubu na 180° a pusťte se do přípravy krusty. Smíchejte všechny sypké suroviny. Bylinky posekejte nadrobno, a v misce smíchejte spolu se zakysanou smetanou, hořčicí, povoleným ghí a nastrouhanou kůrou z ½ důkladně očištěného citronu. Vmíchejte sypké suroviny. Vznikne vám slaná drobenka, kterou rovnoměrně rozvrstvěte na připravené a osolené filety ryby. Tu před tím připravte na pečící papír do zapékací misky. Pečte 20-25 minut.

Bramborový salát s bílými fazolkami

4 porce:

  • 4 ks (cca 250 g) středních salátových brambor
  • 100 g bílých fazolí
  • 2 ks vajec
  • 200 g květáku
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 50 g petržele
  • 1 červená cibule
  • 150 g 12% zakysané smetany
  • 50 g plnotučné hořčice
  • ½ citronu
  • Mořská sůl
  • Pepř
  • Hladkolistá petržel

Bílé fazole namočte na 10 - 12 hodin, propláchněte a vařte podle návodu. Brambory uvařte ve slupce v jemně osolené vodě cca 30 minut do změknutí. Zeleninu očistěte, nakrájejte na podobně velké kousky, květák ponechte na větší růžičky. Připravte v páře. Vejce uvařte natvrdo. Všechny suroviny nechte vychladnout, nakrájejte spolu s červenou cibulí na menší kostky, opatrně promíchejte. Připravte si směs, kterou vše propojíte, ze zakysané smetany, hořčice, citronové šťávy, soli a pepři dle chuti. Spojte se všemi surovinami, na závěr posypejte nadrobno nakrájenou petrželí a dejte do lednice odležet.

Fit&food with Luci @fitfoodwithluci
Všechna práva vyhrazena 2019
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky