Krémová chřestová polévka
01.05.2019
Když by se mě někdo zeptal, co miluju na jarní kuchyni, tak je to její rozmanitost, možnost surovin, které jindy nejsou. Jako jsou různé jedlé kvítky a hlavně chřest. Vyzkoušejte například tuhle krémovou polévku s jarní cibulkou. Je výborná!
Suroviny: (2 porce)
- 5 ks zeleného chřestu
- 1 ks smetana na vaření
- 1 ks jarní cibulky
- 2 polévkové lžíce ghí
- 300 ml vody nebo zeleninového vývaru
- Mletý kmín
- Sůl (například růžová sůl)
- Čerstvý černý mletý pepř
Postup:
Zelený chřest stačí opláchnout a ulomit jeho spodní tvrdou část - ulomí se v tom pravém místě, takže nemusíte odhadovat. Není potřeba ho loupat. Nakrájejte ho na menší části. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka a mírně orestujte na ghí. Přidejte vodu nebo vývar, osolte, okmínujte, přidejte chřest a přiveďte k varu. Vařte cca 15 minut do změknutí. Můžete pár kousků vyndat a zbytek rozmixujte do hladka. Přidejte smětanu podle konzistence a chuti, lehce prohřejte, dochuťte.