Kuskusový nákyp s jablky
S jakými vůněmi a chutěmi máte spojený podzim? U mě jsou to jednoznačne jablka, skořice, perníkové koření.. potom z ovoce taky hrušky a švestky.
Recept je to jednoduchý:-) Já jsem na něj použila směs od Bezva musli (odkaz pod recepcetem), ale určitě zvládnete i s klasickým kuskusem a dalšími surovinami v receptu. Sladká hlavní jídla nejsou moji favoriti, ale tenhle vynikající nákyp zaujal i mě a moc jsem si pochutnala. Určitě se dá využít i jako snídaně nebo desertík ke kávě :-) To už nechám na vás :-)
Suroviny:
- 200 g kuskus
- 250 g ricotty
- 200 - 250 ml mléka
- Kokosový cukr/med podle chutí cca 4 lžíce
- 1/2 čl vanilkového aroma (nemusí být)
- špetka soli
- 3 čl skořice
- 2 ks vajec
- 2-3 jablka
- máslo/hgí na vymazání + na vrch nákypu
Postup:
Mléko si ohřejte, tak aby nebylo příliš horké, rozpusťte v něm vanilkový cukr, přidejte skořici a 2 lžíce medu a špetku soli. Kuskus dejte do mísy a zalijte mlékem, přikryjte a nechte podle návodu naboptnat. Během toho smíchejte ricottu se sladidlem (1 čl si nechchte na jablka) a nádobu na pečení si vymažte ghí. Z vajec oddělte žlotky a z bílků a šptky soli vyšlhejte tuhý sníh. Jabka můžete nastouhat nebo oloupat a nakrájet na tenké plátky. Pro lepší chuť je můžete na trošce ghí orestovat na pánvi spolu s 1 čl sladidla.
Když je kuskus naboptnalý, smíchejte ho se směsí ricotty, vmíchejte opatrně bílky a začněte směs vrstvit do zapékací nádoby, proložte vrstvou jablek a opět kuskusu. Na vrch můžete ozdobit jablky a dát pár plátků másla/ghí.
Pečte v rozehřáté troubě na 160°C cca 40 minut.
ODKAZ NA SMĚS OD BEZVA MUSLI (Kuskus s jablky a skořicí)
Pokud budete nákyp připravovat z této směsi, nemusíte přidávat tolik skořice a sladidla.