Kuskusový nákyp s jablky

30.09.2019

S jakými vůněmi a chutěmi máte spojený podzim? U mě jsou to jednoznačne jablka, skořice, perníkové koření.. potom z ovoce taky hrušky a švestky.

Recept je to jednoduchý:-) Já jsem na něj použila směs od Bezva musli (odkaz pod recepcetem), ale určitě zvládnete i s klasickým kuskusem a dalšími surovinami v receptu. Sladká hlavní jídla nejsou moji favoriti, ale tenhle vynikající nákyp zaujal i mě a moc jsem si pochutnala. Určitě se dá využít i jako snídaně nebo desertík ke kávě :-) To už nechám na vás :-) 

Suroviny:

  • 200 g kuskus
  • 250 g ricotty
  • 200 - 250 ml mléka
  • Kokosový cukr/med podle chutí cca 4 lžíce
  • 1/2 čl vanilkového aroma (nemusí být)
  • špetka soli
  • 3 čl skořice
  • 2 ks vajec
  • 2-3 jablka
  • máslo/hgí na vymazání + na vrch nákypu

Postup:

Mléko si ohřejte, tak aby nebylo příliš horké, rozpusťte v něm vanilkový cukr, přidejte skořici a 2 lžíce medu a špetku soli. Kuskus dejte do mísy a zalijte mlékem, přikryjte a nechte podle návodu naboptnat. Během toho smíchejte ricottu se sladidlem  (1 čl si nechchte na jablka) a nádobu na pečení si vymažte ghí. Z vajec oddělte žlotky a z bílků a šptky soli vyšlhejte tuhý sníh. Jabka můžete nastouhat nebo oloupat a nakrájet na tenké plátky. Pro lepší chuť je můžete na trošce ghí orestovat na pánvi spolu s 1 čl sladidla.

Když je kuskus naboptnalý, smíchejte ho se směsí ricotty, vmíchejte opatrně bílky a začněte směs vrstvit do zapékací nádoby, proložte vrstvou jablek a opět kuskusu. Na vrch můžete ozdobit jablky a dát pár plátků másla/ghí. 

Pečte v rozehřáté troubě na 160°C cca 40 minut.

ODKAZ NA SMĚS OD BEZVA MUSLI (Kuskus s jablky a skořicí)

Pokud budete nákyp připravovat z této směsi, nemusíte přidávat tolik skořice a sladidla.

Fit&food with Luci @fitfoodwithluci
Všechna práva vyhrazena 2019
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky