Makovník se švestkami a ořechovou drobenkou
Koupila jsem si nové zlaté doplňky na focení :-) Tak jsem je hned využilapři focení tohohle krasavce! Mák je surovina opravdu hodně bohatá na vápník, což je nejen dobrá zpráva pro naše kosti, ale taky zuby. Ve velkém množství v něm najdete hořčík, fosfor a železo. Obsahuje vhodné množství omega - 6 a omega- 3 mastných kyselin, což je dobré pro náš cholesterol. Ve výčtu bych mohla pokračovat dál a dál... :-) Prostě ho zkuste!
Suroviny na těsto :
- 2 vejce
- 50 g oleje
- 200 g mletého máku
- 150 g třtinového cukru/jiné sladidlo
- 300 g špaldové mouky( možno i celozrné)
- Prášek do pečiva
- Hrnek mléka
Suroviny na drobenku:
- 50 g kokosového cukru
- 30 g jemných ovesných vloček
- 30 g špaldové mouky
- 50 g oblíbených hrubě mletých ořechů
- 70 g ghí
- 2 čl skořic
Postup:
Vyšlehejte vejce s cukrem a olejem, přidejte mletý mák a polovinu připraveného množství mléka. Do vzniklé hmoty vmíchejte mouku s práškem do pečiva a zbytek mléka, případně ještě trochu mléka pokud je těsto moc husté. Rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem. Suroviny na drobenku spojte dohromady aby měla drobivou konzistenci. Švetsky vypeckujte, rozkrájejte a poklaďte na těsto. Posypejte drobenkou a pečte ve vyhřáté troubě na 150-160 °C
cca 20 - 25 minut.