Nadýchané dýňové muffiny
Opět a znova se mi potvrdilo, že jedny z mých nejlepších receptů vzniknou úplnou náhodou! Tentokrát když jsem se rozhodla, že si upeču na druhý den do práce k svačině muffiny. Pak jsem v lednici objevila půlku malé dýně ze zahrádky a bylo jasno. Uvařila jsem dýni, umixovala pyré a ...zjistila, že nemám vejce ani mlíko.. jo :-D I to se stává. A tak nastala velká improvizace a vzniklo něco neuvěřitelně luxusního! Když vynecháte med, je to vegan recept. Tak už se jdeme pustit do toho receptu :-)
Suroviny na 6 ks:
- 200 g dýně hokaido
- 50 g špaldové celozrnné mouky
- 50 g špaldové hladké mouky
- 1 PL kokosového/třtinového cukru
- 1 čl skořice
- 1 čl perníkového koření
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 1 PL medu
- 1 PL kokosového oleje
- 1 PL mandlového másla
Postup:
Nejdříve si vydlabejte a umyjte dýni, nakrájejte na menší kousky a dejte vařit do změknutí cca 5-10 minut podle velikosti. Vodu slijte a nechte schladnout. Po-té rozmixujte na pyré, vmíchejte kokosový olej, mandlové máslo a med. Sypké suroviny smíchejte ve vedlejší míse, a pak spojte s mokrou směsí a vytvořte těsto. Troubu si předehřejte na 180° a připravte formičky na muffinky. Směs dejte maximálně do 3/4 formičky a pečte cca 25 minut, kontrolujte špejlí.
Chutnají luxusně samotné, ale také polité hořkou čokoládou případně potřené domácí marmeládou.