Tradiční zelňačka s bramborami
16.11.2019
Víte co je fermentace? Ne? Ale jo... Víte! Kvašení😉 Tenhle způsob konzervace potravin je jeden z nejstarších a zároveň má spoustu podob a zdravotních benefitů! 👌 Je lépe stravitelné a uchovává v sobě spoustu živin, vitamínů, antioxidantů, zlepšuje imunitu. Což se v tomhle ročním období hodí, no ne?
Suroviny:
- 250 g kysaného zelí
- 3 ks brambor
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- 2 čl mleté sladké papriky
- Kmín
- Sůl, pepř
- 1 PL ghí/sádla
- 1 PL celozrnné hladké mouky
Postup:
Zelí dejte vařit do 1 litru vody spolu s bobkovým listem, novým kořením, kmínem a solí. Vařte cca 30 minut do změknutí. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a přidejte k zelí. Vedle v hrnci rozpusťte tuk, přidejte mouku a sladkou papriku a vytvořte jíšku, kterou vmícháte do polévky a provaříte, dokud brambory nezměknou. Dochuťte solí a pepřem a můžete podávat. Pokud na vás bude moc kyselá, přidejte lžičku cukru. Pokud chcete hustší polévku, stačí párkrát promixovat tyčovým mixérem.