Velikonoční tvarohový mazanec & jidášky

30.03.2019

Skvělé unoverzální těsto, které můžete využít na mazanec, ale i jidášky :-) Z množství, které uvádím uděláte buď dva střední mazance, 20 ks větších jidášů nebo půl na půl - jak jsem to letos dělala já :-)

Suroviny :

  • 350 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 2 sáčky sušeného droždí (30 g čerstvého droždí)
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 150 g másla
  • 2 ks vajec + 1 ks na potření
  • 100 g třtinového/kokosového cukru
  • Vanilka/vanilkové aroma
  • 100 ml mléka
  • 1 ks pomeranč
  • Mandle, rozinky, ...

Postup:

Díky sušenému droždí není potřeba dělat kvásek. Pokud použijete klasické droždí, rozdrobte ho do vlahého mléka a přidejte cca 1 lžíci cukru. Pokud použijete sušené droždí, začněte rovnou tím, že máslo vyšlehejte s vejci a cukrem, přidejte nastrouhanou kůru z pomeranče, šťávu z 1/2 pomeranče, tvaroh, vanilkové aroma (1 čl), rozinky nebo mandle. Vše spojte a přidejte prosetou mouku a sušené droždí (případně hotový kvásek). Vypracujte těsto - podle potřeby přidejte mouku. Nechte minimálně hodinu kynout na teplém míst. Rozdělte na dvě poloviny a udělejte mazance případně můžete tvarovat jidáše. Nechte opět kynout cca 30 minut a předehřejte si troubu na 180°. Potřete rozšlehaným vajíčkem a ozdobte mandlemi. Pečte mazanec cca 40 minut, jidášky 15-20 minut. Ale znáte to, každá trouba peče jinak - kontrolujte. Pokud by vám mazanec tmavl, ale nebyl dopečený, můžete ho přikrýt hliníkovou fólií a dopéct, aniž by dál tmavl.

Nechte si chutnat :-) A napište mi, jak chutnalo, budu moc ráda! 

Pokud chcete, podpořet můj Instagram @fitfoodwithluci



Fit&food with Luci @fitfoodwithluci
Všechna práva vyhrazena 2019
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky