Velikonoční tvarohový mazanec & jidášky
Skvělé unoverzální těsto, které můžete využít na mazanec, ale i jidášky :-) Z množství, které uvádím uděláte buď dva střední mazance, 20 ks větších jidášů nebo půl na půl - jak jsem to letos dělala já :-)
Suroviny :
- 350 g celozrnné špaldové mouky
- 200 g hladké špaldové mouky
- 2 sáčky sušeného droždí (30 g čerstvého droždí)
- 250 g polotučného tvarohu
- 150 g másla
- 2 ks vajec + 1 ks na potření
- 100 g třtinového/kokosového cukru
- Vanilka/vanilkové aroma
- 100 ml mléka
- 1 ks pomeranč
- Mandle, rozinky, ...
Postup:
Díky sušenému droždí není potřeba dělat kvásek. Pokud použijete klasické droždí, rozdrobte ho do vlahého mléka a přidejte cca 1 lžíci cukru. Pokud použijete sušené droždí, začněte rovnou tím, že máslo vyšlehejte s vejci a cukrem, přidejte nastrouhanou kůru z pomeranče, šťávu z 1/2 pomeranče, tvaroh, vanilkové aroma (1 čl), rozinky nebo mandle. Vše spojte a přidejte prosetou mouku a sušené droždí (případně hotový kvásek). Vypracujte těsto - podle potřeby přidejte mouku. Nechte minimálně hodinu kynout na teplém míst. Rozdělte na dvě poloviny a udělejte mazance případně můžete tvarovat jidáše. Nechte opět kynout cca 30 minut a předehřejte si troubu na 180°. Potřete rozšlehaným vajíčkem a ozdobte mandlemi. Pečte mazanec cca 40 minut, jidášky 15-20 minut. Ale znáte to, každá trouba peče jinak - kontrolujte. Pokud by vám mazanec tmavl, ale nebyl dopečený, můžete ho přikrýt hliníkovou fólií a dopéct, aniž by dál tmavl.
Nechte si chutnat :-) A napište mi, jak chutnalo, budu moc ráda!
Pokud chcete, podpořet můj Instagram @fitfoodwithluci