Vepřový houbový guláš s polentovým knedlíkem
Při dnešní procházce lesem jsme posbírali pár krásných kousků a uvažovali, co z nich🤔 Napadl nás houbový guláš. A že jsem včera koupila v @ocean48.cz polentu, udělala jsem z ní jako přílohu polentový knedlík. No co vám budu povídat... Luxus!
Co potřebujete na čtyři porce:
Suroviny na guláš:
- 500 g vepřové plece
- 10 větších hub
- 50 g slaniny
- 2 ks cibule
- 1 PL sušeného česneku nebo 1 stroužek čerstvého
- 1 PL majoránky
- 3 PL sladké papriky
- 5 kuliček nového koření
- sůl a pepř
- ghí/olej
- 5 PL celozrnné špaldové mouky (zahuštění)
Suroviny na polentový knedlík:
- 250 g instatní polenty
- sůl
- bylinky
Na začátek uvařte polentu podle návodu. Uvařenou polentu dejte do hrnečů a nechte schladnout a zatuhnout. Můžete si ho připravit dopředu, čím víc vychladne, tím bude pevnější. Ohřát ho můžete v mikrovlnce nebo nakrájený na plátky na pánvi.
Cibuli nakrájejte na jemno a orestujte na tuku, slaninu nakráejte na kostičky a přidejte k cibuli. Nechte restovat, čím tmavší bude cibule, tím tmavší bude omáčka. Přidejte očištěné a nakrájené maso a nechte ze všech stran zatáhnout. Přidejte koření, sůl a pepř a posypte cca 1 PL mouky a chvíli restujte vše dohromady. Přidejte houby nakrájené na drobno. Podlijte vodou cca 1-5 litro, přikryjte pokličkou a vařte cca 20 minut v papiňáku nebo 40 minut v normálním hrnci. Mouku smíchejte s trochou vody, aby vznikla tekutější konzistence a opatrně vmíchejte pomocí metličly do omáčky. Nechte provařit 5-10 minut do zhoustnutí za pravidelného míchání.