Žitná velikonoční nádivka s tempehem
Tradičních Velikonočních receptů je hodně, ale nádivka patří mezi nejtradičnejší z nich. Obvykle se dělá z bílého pečiva, uzeného, bylinek a vajec.
Suroviny:
- 4 ks žitného rohlíku
- 200 ml mléka
- 190 g uzeného tempehu
- 1 ks červené cibule
- 3 ks vajec
- Svazek čertvých ředkviček
- Čerstvá petržel
- 1 ks jarní cibulky (zelená i světlá část)
- Muškátový oříšek
- Sůl, pepř
- Řepkový olej
Postup:
Jako první nakrájejte pečivo na menší kostky a nechte namočené v mléce. Pečivo je nejlepší z druhého dne. Cibuli nakrájejte na jemno, tempeh na menší kostky a společně orestujte na pánvi na oleji, odstavte. Ředkvičky očistěte a pokrájejte na kostičky stejně velké jako tempeh, bylinky nasekejte. Oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte sníh. V míse smíchejte tepmeh s cibulí spolu s ředkvičkami, bylinkami a žloutky. Přidejte namočené pečivo, sůl pepř a trochu muškátového oříšku. Na závěr vmíchejte opatrně sníh z bílků. Silikonové formy na muffiny vymažte trochu olejem nebo ghí, naplňte směsí a pečtě v předehřáté troubě cca 25 minut na 180°.